• +46 19 20 65 10
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

ETA-bedömd konstruktionsskruv PONDUS®

Professionellt system för sammanfogning av träkonstruktioner. Med PONDUS® monteras hela huset från bärande stomme till regelverk och fasadbeklädnad. 

Infästningstekniken ökar styrkan i förbandet dramatiskt jämför med traditionella metoder. Styrkan och stabiliteten i kombination med snabbhet och god ergonomi innebär ökad produktivitet och reducerade kostnader.

Starkare, snabbare, snyggare

Konstruktionsskruven PONDUS® gör ditt byggande snabbare, starkare och snyggare. Professionellt byggande med överlägsen teknik revolutionerar marknaden. Sammanfoga två virkesdelar i ett enda arbetsmoment när montering från bärande stomme till regelverk och fasadbeklädnader ska ske.

ETA-bedömd konstruktionsskruv
PONDUS® infästningsteknik ökar styrkan i förbandet dramatiskt jämfört med traditionella metoder. Styrkan och stabiliteten i kombination med snabbhet och god ergonomi är nästintill oslagbar. Träkonstruktionsskruven är under ständig utveckling och är nu försedd med en ETA-bedömning, ETA 19/0453. Bedömningen omfattar korrosivitetsklasserna C2 och C4 i dimensionerna 6,5x90 mm till 8,2x300 mm.

ETA-bedömning inkluderar

  • Förbättrat material som tar upp rörelser i konstruktionen
  • Upp till 90 grader plastisk böjning utan att skruven går av
  • Både för inom- och utomhusbruk (C2 och C4)
  • För material rent trä, limträ, timmer, LVL-balk, Cross Laminated Timber, skivmaterial (plywood, OSB, spånskiva, fibercementskiva, solid träpanel och MDF)
  • ETA-bedömd konstruktionsskruv är lämplig för bland annat husfabriken


PONDUS® från EJOT har funnits på marknaden sedan 2012 och utvecklas ständigt till det bättre.

TX-drive, grundprincipen och ständig utveckling har resulterat i en familj av skruvar som är framtagna för att sammankoppla träkonstruktioner, montera ihop och armera trä på enklare sätt. Skruvarna har en slät gängfri midja och en gänga på varje sida med sinsemellan olika stigningar. Vilket gör att när skruven monteras sammanpressas konstruktionen. På så sätt klarar konstruktionen både tryck- drag- och tvärlaster bättre jämfört med konventionell förskruvning och spik eftersom PONDUS® monteras dragen i lastriktningen. 

Ytterligare en fördel med PONDUS® är att till skillnad från en traditionell skruv kan den ta betydligt större last då den får grepp i respektive virkesdel. Skruven har även ett smalare huvud än en vanlig skruv vilket gör att den kan skruvas så långt in som önskas för dolt montage. Tekniken får estetiska fördelar då man slipper beslag och synliga skruvhuvuden utanpå konstruktionen.

 

Två PONDUS® träskruvar ersätter ett byggbeslag och 16 skruvar. Anledningen är att den unika Powergängan drar ihop virket och gör konstruktionen urstark. Den intressanta aspekten är att det tar 10 sekunder att applicera två PONDUS® och 90 sekunder med byggbeslaget. Att det blir snyggare utan byggbeslag och infälld skalle på träskruven får du på köpet.

 

Powergänga - drar ihop virket

Powergängan består av en gänga med olika gängstigningar på skruvens över och underdel. Det gör att virket dras samman med full kraft och skapar en unik friktion mellan den primära och sekundära regeln. Skillnader mot traditionella träskruvar är att det är gängan och friktionen mellan träreglarna som tar kraften, och inte skallen, vilket också gör att det inte kan uppstå glapp när trä rör sig i framtiden.


Torpedospets greppar direkt

Unik, vass, och snabbt greppande spets ger snabb och säker montagestart med garanterat lågt indrivningsmoment detta ger bättre ergonomi och sliter mindre på axlar, armbågar och handleder. Vid montering av trä uppkommer lätt sprickor i materialet. Ett sätt att förhindra detta är att förborra ett hål för varje skruv, en bra men tidskrävande metod. PONDUS® med torpedospets innebär att arbetsmomentet med förborrning i de allra flesta fall kan uteslutas och skruven direktmonteras.

 

CE-märkning

CE-märket innebär att varan uppfyller de säkerhetskrav som finns och hjälper dig att välja säkra produkter. CE-märket betyder att tillverkaren eller tillverkarens representant lovar att varan uppfyller de säkerhetskrav som EU ställer för just den produktgruppen. PONDUS® har i de tillämpliga dimensionerna 6,5 & 8,2 genomgått provning och bestått dessa vid RISE. Skruven kan därför med trygghet användas i ett oändligt antal olika tillämpningar.

Image
Den försänkta skallen med TX-spår ger maximal kraftupptagning och samtidigt bästa ergonomiska funktion. Kan även monteras med fyrkantsbits.
Unik patenterad spets ger snabb och säker montagestart med garanterat lågt indrivningsmoment. PONDUS® torpedospets möjliggör montage i hårda träslag samt montage i tunt virke med små kantavstånd.
När du gör infästningar med PONDUS® reduceras montagekostnaden kraftigt. Dessutom bibehålls/ökar både hållfasthet och säkerhet.
PONDUS® monteras alltid med den ogängade delen i virkesfogen. Den pressar samman virkesdelarna, vilket ger ökad stabilitet och hållfasthet.
Reducerad skalle - försänk till önskat djup. Genom att skruven alltid monteras med ogängad del i virkesfogen kan samma skruvlängd användas för olika virkesdimensioner.
Konstruktionsskruv PONDUS®
Korrosivitetsklass C4
För användning utomhus
Trallskruv PONDUS®
Korrosivitetsklass C4
Kolstål med ytbehandling KTCO/vaxad
Trallskruv PONDUS®
Korrosivitetsklass C5
Rostfritt stål A4
Trallskruv PONDUS® har två gängdelar med olika gängstigning som pressar ner trallen mot underlaget och håller ast vid rörelse i materialen. Det minimala cylindriska huvudet ger trallen en fin finish. 
Pondus i syrafast rostfritt stål A4 är designad och skapad för att montera trallvirke i exklusiva hårda träsorter som teak eller cumaru med stora rörelser.

Utförande: Försänkt huvud utan rillor för att inte riva upp vass träflis. KTX eller TX spår för säker montering. Bits levereras i varje förpackning.
Material: Kolstål / Rostfritt syrafast stål A4
Ytbehandling: KTCO (typgodkänd för C4) / vaxad
Torpedospets som greppar direkt
TX-drivning ger ergonomiskt grepp
Unik gängstigning drar samman virket
Ersätter mängder av beslag och skruvar
Reducerad skalle - försänk till önskat djup
Minimerar sprickbildning
Image

Spara tid

Två PONDUS® träskruv ersätter två byggbeslag och 16 skruvar. Anledningen är att den unika Powergängan drar ihop virket och gör konstruktionen urstark. Den intressanta aspekten är att det tar 10 sekunder att applicera två pondus och 90 sekunder med byggbeslagen. Att det blir snyggare utan byggbeskag och infälld skalle på träskruven får du på köpet. Det här är kontentan av vår målsättning, att snickare och byggföretag ska bli mer effektiva, vinna tid och få starkare träkonstruktioner.

Snabbare byggande

Snabb montering med torpeospets som greppar direkt. Unik patenterad spets som ger snabb och säker montagestart med garanterat lågt idrivningsmoment.

Starkare konstruktion

Unik gängstigning drar samman virket. Pondus monteras alltid med den ogängade delen i virkesfogen. Den pressar samman vireksdelarna, vilket ger ökad stabilitet och hållfasthet.

Ersätter byggbeslag

Ersätter mängder av beslag och skruvar. När du gör infästningar med Pondus reduceras montagekostnaden kraftigt. Dessutom bibehålls/ökar både hållfasthet och säkerhet.
ejocalc beräkning skruvberäknare pondus konstruktionsskruv
Skruvberäknare för Pondus skruvsystem
Med vår skruvberäknare kan du enkelt beräkna antalet skruvar och total bärförmåga för infästningar mellan primär- och sekundärbalk med dragna vinklade skruvar.
Image
Rekommendationer från Svenskt Trä
Olika avstånd mellan trallen beroende på virkestyp. Välj först virke och dess bredd för att se i tabellen längst ner på denna sida vilket avstånd kant-till-kant som ska användas för ett godkänt montage.

KUNDSERVICE
019 20 65 10
infoSE@ejot.com

ADRESS
EJOT Sverige AB
Sandtagsvägen 9
702 36 Örebro
Sweden

Image
DIGITAL NÄRVARO
Typgodkännande av ytbehandlingar.
© 2021 EJOT Sverige AB