• +46 19 20 65 10
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Fasadbeklädnad av Citypassagen

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

När du stiger av tåget på centralstationen i Örebro möts du av det senaste tillskottet i stadens stadsbild. Intill resecentrum har fastighetsbolaget Castellum uppfört Citypassagen, en toppmodern kontorsbyggnad med flexibla ytor. Med närhet till resecentrum och dess täta kommunikationer samt närheten till city med fullt serviceutbud ger Citypassagen ett riktigt guldläge. Hit kommer företag och myndigheter att flytta in, dessutom blir det en restaurang i markplan. Lokalerna i Citypassagen erbjuder generös rymd med stora ljusinsläpp. 

Inflyttning börjar i april 2019. Citypassagen har erhållit diplom enligt ”Miljöbyggnad” som ställer krav på byggnadens energianvändning, innemiljö och inbyggda material. Två av fasaderna förses med solceller för elproduktion, solcellerna är integrerade i fasaden vilket är ett nytt grepp i Örebro. Solcellerna är monterade i ’kassetter’ och smart integrerade i designen av fasaden som ger byggnaden sin speciella karaktär. För att uppmuntra cykling till jobbet finns cykelgarage och omklädningsrum med duschar. Det kan även användas av de som vill motionera på lunchen. För den som behöver ta bilen till jobbet finns parkeringsmöjligheter i garaget. Där kommer det även finnas möjligheter att ladda sin elbil.

Roof Arkitekter (numera en del av PE) har ritat huset och Peab är totalentreprenör. Byggnaden vars syfte är att erbjuda kontorsytor är på totalt uthyrningsbar yta on 15 000 kvm.

Ansvarig underentreprenör för fasadbeklädnaden var H-Construction. Under hela processen jobbade H Construction tillsammans med EJOT för att utveckla systemet med flertalet skivmaterial integrerade i ett kassettsystem där hela kassetterna skulle monteras på prefabricerade betongelement. Efter verifiering av utdragskrafter genom utdragsprovning kunde designen läggas fast. Kassetterna med fasadbeklädnad har fästs i underkonstruktionen med EJOT’s SDF fasadankare. Konstruktionen skall förutom att klara kassettens egenvikt även klara vindlaster, temperatursvängningar och korrosion. Därför är det viktigt att använda ett fasadankare med ETA som har hylsa med optimalt expansionsområde. På kassetterna som fungerar som bärare av fasadelement finns olika material infästa, vi har tidigare nämnt solpaneler men även aluminiumelement och Etalbond (grafiska skivelement) finns monterade i kassetterna. Alla dessa olika fasadelement har olika expansion och krymp vid växlande temperaturer, olika temperatur koefficienter. EJOT har i det nyutvecklade montagesystemet JT6 vario en lösning på de problem som skulle följa om alla element monterades utan att expansion och krymp beaktades. Systemet JT6 vario som har två brickor med mellanliggande gummipackning tillåter nämligen materialen viss rörelse, absolut nödvändigt i konstruktioner liknande den på Citypassagen i Örebro.

Bild från Castellum.


KUNDSERVICE
019 20 65 10
infoSE@ejot.com

ADRESS
EJOT Sverige AB
Sandtagsvägen 9
702 36 Örebro
Sweden

Image
DIGITAL NÄRVARO
Typgodkännande av ytbehandlingar.
© 2020 EJOT Sverige AB