EJOWELD®
Datum: 2014-10-21 10:31

Idag är reducering av vikt ett måste i tillverkningsindustrin. Det finns många exempel varför – en bil byggd med riktigt lätta komponenter slukar till exempel mindre bränsle när den väl är på vägarna. 

Därför strävar man konstant efter att utveckla lättare och starkare material. Det säger Gunnar Nygren, vår säljare inom fordonsindustri med fokus på tillverkning och utveckling av monteringstekniker för modern industri.

Gunnar ser positivt på utvecklingen mot lättare konstruktioner, men menar att de metoder som används kommer med sina utmaningar för monteringen. 

 

– Vanligtvis blandar man olika material, som stål, aluminium och komposit, eller så använder man riktigt tunt, höghållfast stål. Dessa metoder gör det svårt att foga samman delarna med en säker och produktionsrationell process. Och att stå med muttrar och bultar finns det ingen tid för – saker måste kunna automatiseras. 

Gunnar Nygren, säljare fordonsindustri

Gunnar Nygren, säljare fordonsindustri

 

Ny monteringsteknik

Här kommer EJOT FDS® och EJOWELD® in, två av Ejots tekniker som är anpassade för just lättviktskonstruktioner och materialkombinationer. 

EJOT FDS® är ett flytborrande skruvsystem som gör det möjligt att sammanfoga olika material, utan att behöva förstansa hål eller kunna komma åt komponenten från båda hållen. EJOWELD®bygger på så kallad friktionssvetsning och klarar att sammanfoga olika material med höghållfast borstål, säger Gunnar Nygren.

 

Både EJOWELD® och FDS®-tekniken används i dag i industriella produktioner.

 

– De här teknikerna är utmärkta för både fordonsindustrin och den generella tillverkningsindustrin. De är anpassade för automation och gör det möjligt att sammanfoga allt från plast till mycket hårda stålkvaliteter.

 

Varje dag utvecklas nya sätt att skapa lättare, starkare konstruktioner inom tillverkningsindustrin. Men de lättare och hårdare materialen är ofta svårare att fästa i varandra på ett snabbt och säkert vis.

 

MISSA INTE! På mässan ELMIA Subcontractor 11 - 14/14 visar vi två tekniker som löser monteringsindustrins problem! 

Monternummer: B04:61

 

Läs mer om EJOWELD® här!

 

Friktionssvetsning med EJOWELD®

 

 


Redaktör: